Trappistenavond op zaterdag 21 september.

Gaat niet door wegens te weinig interesse!

Belgisch bier is wereldberoemd onder de bierkenners en wat zeker beroemd is, is het abdijbier. De Trappisten of Cisterciënzers (trappist is geen officiële benaming voor de orde) hebben in ons land het voortouw getrokken voor prachtige bieren. De opbrengst van deze bieren gaan naar het onderhoud van de abdij en naar goede werken. Er zijn strenge voorwaarden aan verbonden om het bier trappist te mogen noemen o.a. het bier moet gebrouwen worden onder toezicht van de paters in de abdij.

Een trappist werd zo beroemd dat er heel wat brouwers op de kar gesprongen zijn en de zogenaamde abdijbieren produceren: bieren die van ver of nabij niets met de abdij te maken hebben. Het enige wat gebeurt is dat de orde een bedrag ontvangt voor het gebruik van de naam van de abdij. De hele sluwe brouwers maken gebruik van een naam van een abdij die al honderden jaren niet meer bestaat, en betalen niets voor de naam.

Wil je meer van de trappisten te weten komen, hoe het komt dat zij zo lekkere bieren hebben, Harry Van Rooyen vertelt u er alles van en dat bij enkele van deze bieren proeven met aangepaste hapjes.